Vürtsikas porgandisupp kikerhernestega
Selles sametises ja aromaatses supis põimuvad porgandi magusus, idamaised vürtsid ja tsitruseline värskus. Rikkalikult maitsestatud kikerherned lisavad tekstuuri, samas kui laimi-jogurtikreem toob esile tasakaalustava hapukuse. Täiuslik kooslus, mis sobib nii argiõhtuks kui ka pidulikuks õhtusöögiks.
Koostisosad:
Supp
- Porgandid – 1 kg
- Õli – u 110 g
- Ingver – 50 g
- Küüslauk – 20 g
- Sibul – 300 g
- Varsseller – 100 g
- Vürtsköömned – ½ tl
- Köögiviljapuljong – 1,5 l
- Sool ja must pipar – maitse järgi
Röstitud kikerherned
- Konserveeritud kikerherned – 400 g
- Madras karri – ½ tl
- Õli – 30 g
- Sool – maitse järgi
Laimi-jogurtikreem
- Türgi jogurt – 200 g
- Laim – 1 tk (koor ja mahl)
- Sool – maitse järgi
Serveerimiseks
- Tšilliõli – 100 g
- Värske koriander – 1 punt
- Punane sibul – ⅓ tk
- Röstitud leib – soovi korral
Valmistamine:
Supp
Haki sibul, küüslauk ja ingver võimalikult peeneks. Kuumuta potis 80 g õli, lisa vürtsköömned ning hakitud koostisosad. Hauta keskmisel kuumusel umbes 5minutit, kuni sibul muutub klaasjaks, vältides selle pruunistumist.
Lisa porgandid, lõigatud ühtlasteks 2 × 2 cm tükkideks, ning alanda kuumust. Hauta madalal kuumusel aeg-ajalt segades 20 minutit, kuni porgand imbub õlisse ja annab sellele oma kuldse tooni.
Vala juurde köögiviljapuljong, maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga ning keeda veel 15 minutit. Seejärel püreesta kogu segu, kuni saavutad siidise ja ühtlase konsistentsi.
Röstitud kikerherned
Kurna konserveeritud kikerherned ja kuivata need hoolikalt. Laota ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lisa Madras karri, näpuotsaga soola ja veidi õli. Sega läbi, et maitsed ühtlaselt jaotuksid.
Rösti 180 °C juures 15–20 minutit, kuni kikerherned on kergelt krõbedad ja osaliselt kuivanud, säilitades siiski oma sisemise pehmuse.
Laimi-jogurtikreem
Riivi laimikoor peene riiviga, pressi mahl ning sega mõlemad Türgi jogurti hulka. Lisa maitse järgi soola ning sega, kuni saad ühtlase kreemi.
Viimistlus ja serveerimine
Tõsta kuum porgandisupp serveerimisnõusse. Kaunista röstitud kikerherneste, laimi-jogurtikreemi, paari tilga tšilliõli, värskelt hakitud koriandri ja õhukeste punase sibula viiludega.
Soovi korral serveeri koos kergelt röstitud leivaviiluga, mis täiendab roa tekstuuri ja maitseprofiili.