Juustusõbra unenägu

 

Inimesed on juba aastatuhandeid nautinud juustude erinevaid maitseid, tekstuure ja nüansse. Sobitatuna krõbeda baguette’i, puuviljade ja muu sobiva tapas’ega, on juust universaalselt imeline snäkk, mis paitab kõigi maitsemeeli.

Sügisese nosimishooaja alguse puhul vaatame otsa juustumaailma klassikutele ning anname nõu, millega neid kõige parem sobitada on.

 

 

 

Klassikaline Camemberti valgehallitusjuust sobib hästi marjade, viinamarjade ja mandlitega. Camembert on hea kaaslane grillitud köögiviljadele või omaette näksimiseks. Soovitame proovida ka koos meega.

 

 

 

Tugeva maitsega sinihallitusjuust Gorgonzola Piccante sobib pirnide, viigimarjade, hurmaa ja vinnutatud lihaga. Erinevad magusad või teravad juustumoosid toovad Gorgonzola puhul välja uusi maitsenüansse.

 

 

 

Gouda on üks universaalsemaid juuste, mida on kõige lihtsam sobitada. Proovi koos õunte, aprikooside, kirsside või lihtsalt meega magusaks lõpunoodiks. Miks mitte ka vürtsika tšatniga.

 

 

 

Parma juustu sobitamine sõltub selle vanusest. Noored juustud sobivad hästi värskete puuviljade ja marjadega, vanemad tahavad enda kõrvale kuivatatud marju ja pähkleid. Eksperimenteerimishuvilised võivad parmesani nautida marineeritud köögiviljade (nt artišokkide) või vürtsika chorizo’ga.

 

 

 

Cheddarile meeldivad rohelised õunad, jõhvikad, pekanipähklid ja viigimarjad. Kindlasti tasub Cheddarit mekkida koos sibulamoosidega.

 

 

 

 

Elegantne lambapiimajuust manchego sobib hästi Hispaania tapas’ega: sink, oliivid ja kuivatatud tomatid. Samuti tasub seda proovida juustumoosidega.

 

 

 

Poolkõva kitsejuust on imeline koosluses viigimarjade, prosciutto, Brasiilia pähklite või sibulamoosiga. Neid kombinatsioone lihtsalt ei saa tähelepanuta jätta!

 

 

 

Erakordse maitsega Tête de Moine maitseb veel paremini koos õunte, pirnide, salaami ja – miks mitte – ka kuivatatud ananassiga. 

 

 

 

Morbier’ juust mekib hästi värskete või kuivatatud aprikoosidega, õunte või krõbedate Kreeka pähklitega.