Luksus, mida vajad vaid mõne grammi jagu

Trühvliseen on maailma üks enim aukartust äratav toiduaine, mis üllatab nii välimuse kui ka tugeva maitse ja aromaatsusega. Tihtipeale ollakse kohkunud just trühvli kilohinnast, kuid harvem kõneletakse sellest, kui vähesest toorainest valmib uskumatult maitseküllane trühvliroog.

 

 

 

Kas teadsid, et üks must trühvel kaalub keskmiselt 4-6 grammi? Seega neljaliikmelisele perele imemaitsva pasta- või riisiroa valmistamiseks piisab ühest seenest. Seente toitudele lisamiseks on soovitatav kasutada spetsiaalset riivi, mille leiad Stockmann Delikatessist trühvlite väljapaneku juurest. Järgnevalt toome sinuni Vladislav Djatšukiga koostöös valminud trühvliretseptid, et saaksid ka kodus restoraniväärilistele roogadele võimaluse anda.

MAITSED, MIS TÄIENDAVAD ÜKSTEIST

 

 

Musta trühvli ja selleri orzotto pomeloga 4le
Odrakruup 200 g
Vein valge 100 g
Kanapuljong 400 g
Mascarpone 50 g
Oliiviõli 20 g
Shallot sibul 30 g
Küüslauk 2 küünt
Sellerijuur 200g

 

Kaunistamiseks ja serveerimiseks:
Pomelo vilja 80 g
Must trühvel 6 g
Selleri lehed
Parmesan riivitud 40 g

 

 

Prae kuumal pannil oliiviõliga sibul ja küüslauk ning lisa oder. Prae kuni segu on ühtlaselt kuldne.
Lisa vein ja puljong. Hauta kuni kruup on pehme, kuid jälgi, et puljongit jääks veidi panni põhja.
Seejärel lisa mascarpone, maitsesta ning riivi peale parmesan ja trühvel.
Serveeri pomelo ja selleri lehega ning peale veel mõned õhukesed värske trühvli viilud.

 

UUES KUUES MAGUSAKLASSIKA

 

Maitseküllased trühvlid on suurepärane täiendus ka magustoitude juures. Anna oma tavapärasele pavlova retseptile uus hingamine musta trühvli ja klementiinidega.

Musta trühvli Pavlova karamelliseeritud kreekapähklite, mee ja klementiinidega

Besee oma lemmikretsepti järgi
Vahukoor
Suhkur
Must trühvel
Klementiinid või mandariinid
Karamelliseeritud pähklid
Vahtrasiirup

Vahusta vahukoor suhkru ja riivitud trühvliga. Serveeri kõik koos taldrikul ja riivi värsket musta trühvlit peale.

 

Stockmannis müügil olevad trühvliseened on pärit Kesk-Itaaliast, Piceno provintsist, kus nende korjamisega tegelev perekond peab trühvlijahti juba kolmandat põlve. Erinevalt harilikest seentest trühvleid palja silmaga näha pole võimalik, seetõttu on jahti kaasatud erakordselt peene lõhnatajuga koerad.

 

Toidu fotod: Katrin Press