Stockmann liitus keskkonnakampaaniaga “Ära joo plasti”

1. augustil andis MTÜ JCI GO Koda Stockmanni kaubamajas avapaugu keskkonnakampaaniale “Ära joo plasti”. Kampaania eesmärgiks on tõsta ühiskondlikku teadlikkust ühekordselt kasutatavate plastesemete tarbimisest tingitud probleemidest ning julgustada inimesi muutma oma tarbimisharjumusi.

Kampaania peakorraldaja, JCI GO Koja president Janet Väärtnõu selgitas kampaania avasündmusel plastikuprobleemi teravust. „Alates 2000. aastast on maailmas toodetud sama palju plastikut kui kõikidel eelnevatel aastatel kokku. Sellest kolmandik on lekkinud loodusesse, kus see saastab vett, mida me joome ja õhku, mida hingame. Lisaks eraldub toitu ja jooke ümbritsevast plastist kantserogeenseid kemikaale ning mikroplasti, millest tulenevalt neelab iga inimene nädalas keskmiselt 5 grammi mikroplasti. See visiitkaardi suurune kogus mõjutab märkamatult, ent järjepidevalt meie tervist.“

Foto: Ardo Kaljuvee

Stockmann võtab “Ära joo plasti” kampaaniast aktiivselt osa ja on loonud oma klientidele igakülgsed võimalused teadlikuks tarbimiseks. „Oleme lisanud Stockmannis asuvatele kraanidele spetsiaalsed otsikud, et veepudeli täitmine oleks mugav, kiire ja lihtne. Kampaaniaga on kaasa tulnud kogu meie kaubamaja, näiteks ka külastajate poolt armastatud kohvikud, kuhu võid julgelt oma joogipudeliga sisse astuda ja paluda teenindajal see kraaniveega täita. Seda seejuures täitsa tasuta. Meie jaoks on keskkonnasõbralikkus oluline väärtus ja erinevate algatustega tegeleme nii nüüd kui edaspidi,“ selgitas Stockmanni kaubamaja direktor Marge Türner.

Foto: Ardo Kaljuvee

Alates 2015. aastast on maailmas toodetud 6,9 miljardit tonni plastjäätmeid. Umbes 9% sellest on ringlusse võetud, 12% põletatud ja 79% sattunud prügilatesse või loodusesse. Prognooside kohaselt sööb aastaks 2050 praktiliselt iga merelinnuliik meie planeedil oma loomupärase toiduga koos ka plasti. Muutes üheskoos oma tarbimisharjumusi, on võimalik vähendada plastiku tootmist.

Meie endi, meie laste ja ümbritseva keskkonna ilu ning tervis on meie kätes. Vabane plastikust. Sina vastutad. #minavastutan

Foto: Ardo Kaljuvee

Foto: Ardo Kaljuvee

Foto: Ardo Kaljuvee