Stockmann Delikatess – Eesti parim kulinaarialett
Eesti parima kulinaarialeti* tiitli võitnud Stockmann Delikatess on juba üle 20 aasta pakkunud parimat valikut ja kvaliteetset värsket toitu. Rikkalik ja eristuv salatite ning sooja toidu valik aitab muuta iga toidulaua eriliseks. Eriti populaarsed on Stockmanni toiduosakonna gurmee– ning liha- ja kalalett just jõulude eel, mil otsitakse midagi erilist pidulauale. Stockmanni kokad jagavad oma parimaid vihjeid, et jõulude aegne toiduvalmistamine oleks lihtsam ja maitsvam kui kunagi varem.
„Stockmanni gurmeelett alustas lahtise salati ja sooja toidu müügiga üle 20 aasta tagasi ja valik on kuni tänaseni püsinud kõrgel tasemel. Pakume klientidele armastatud hitte aastast aastasse. Meie kõik toitud valmistatakse käsitsi Delikatessi oma köögis iga päev. Näiteks meie letist alati leitav Caesari salat on juba institutsioon, olles olnud klientide lemmik juba aastakümneid. Mitmed põlvkonnad teavad, kuidas see peab maitsema”, kinnitab Stockmanni toiduosakonna ostu- ja müügijuht Mairika Juhandi.
Mairika sõnul on suur rõõm jälgida kuidas kliendid koos nende kokkadega eksperimenteerivad. Tema sõnul naudivad loomulikult ka lihameistrid oma kodus klassikalist ahjupraadi, kuid katsetavad alati julgelt uusi ja põnevaid maitseid, jagades seda ka heade klientidega meie lettide kaudu. Näiteks verivorstide asemel saab ju alati katsetada erinevaid ahjuvorste, mis samuti käsitööna valmistatud.
Rikkalik ja eristuv salatite ning sooja toidu valik aitab muuta iga toidulaua eriliseks. Eriti populaarsed on Stockmanni toiduosakonna gurmee- ning liha- ja kalalett just jõulude eel, mil otsitakse midagi erilist pidulauale.
Keskkonnasõbralik ja säästlik
Stockmanni gurmeeletis on klientidel võimalus tooteid ka enne proovida ja seejärel valida just täpselt omale sobiv maitse ning kogus. See aitab vältida ka toiduraiskamist. Samuti meil võimalus osta tooteid oma karbiga, mis aitab kaasa keskkonnasõbralikkusele. Mairika Juhandi sõnul puhastab Stockmanni ultraviolettkiirgusel toimiv Violetta aparaat kliendi oma karbi vaid 8 sekundiga ja nii ei pea iga kord uut toidukarpi ostma.
Stockmann Delikatess
Eesti parima kulinaarialeti* tiitli võitnud Stockmann Delikatess on juba üle 20 aasta pakkunud parimat valikut ja kvaliteetset värsket toitu. Stockmanni gurmeelett alustas lahtise salati ja sooja toidu müügiga üle 20 aasta tagasi ja valik on kuni tänaseni püsinud kõrgel tasemel. Klientidele pakutakse armastatud hitte aastast aastasse. Kõik toidud valmistatakse käsitsi oma köögis. Näiteks Caesari salat on olnud klientide lemmik juba aastakümneid. Stockmann Delikatess demoköök ja selle perenaine Kai on hoolitsenud kaubamaja klientide toidulaua eest üle 20 aasta. Tema teadmised ja nõuanded on klientide poolt kõrgelt hinnatud ning küsimused mida täna võiks kodus kokata ja milliseid uusi ja põnevaid tooteid on valikusse lisandunud on igapäevased. Suurim tunnustus toiduosakonnale on alati klientide tagasiside.
Mairika Juhandi ja Stockmanni kokkade nipid ja nõuanded jõuludeks
- Seaprae valmistamise nipid 2024:
- Lase prael enne küpsetamist toasoojas seista vähemalt tund kuni kaks. Kui kasutad küpsetamisel lihatermomeetrit, siis aseta see liha kõige paksemasse ossa. Kui paned prae küpsetuskotti jääb liha mahlane ja saad ka liha vedeliku mugavalt kätte, millest saab valmistada maitsva kastme. Küpsetuskoti soovitame umbes tund aega enne liha valmimist lahti lõigata, et liha läheks pealt krõbedamaks. Kui küpsetad liha ahjus restil ilma küpsetuskotita, pane resti alla ahjuplaat ja lisa sinna vett. Plaat kogub kokku küpsemise ajal tilkuva vedeliku ja rasva. Ära unusta vett küpsetamise ajal juurde lisada.
- Pikem küpsetusaeg madalamal temperatuuril annab parima tulemuse, muutes liha pehmemaks ja mahlasemaks. Enne prae ahju panemist tasub liha lasta pannil pruuniks ja ahjus küpsemise ajal tasub seda vahepeal kasta tekkinud vedelikuga.
- Küpseta liha madalal temperatuuril, 160 kraadi juures. Küpsetusaeg on umbes 1,5 kuni 2 tundi ühe kilo kohta, kuid ka siin on lihatermomeeter koka parim abiline. Kui liha sisetemperatuur on 75 kraadi, on praad mahlane ja küps. 80-kraadine liha on pehme ja mure.
- Selle jõulu trenditooted Stockmanni toiduosakonnas
- Stockmann Delikatessi Cannoli piparkoogimaitselise kreemiga
- Stockmann Delikatessi peedi- ja kitsejuustusalat
- Stockmann Delikatessi vasikapraad estragoniga ja veisepraad ürtidega
- Blossa Sparkling glögi
- Lysegron orgaaniline vahutee
- Lindströmi ahjuvorstid
- Stockmann Delikatessi ahjulõhefilee sulatatud juustuga
- Stockmann Delikatessi jõululeib
- Brie juust trühvlitega
- Klassikalised jõulutooted, mida alati ostetakse
- Kalamari, verivorst, hapukapsas, sealiha, piparkoogid
- Stockmann Delikatessi oma juustu- ja küüslaugumääre, ciabatta idandatud teradega, juustuküpsised, erinevad kalad ja mereannid, ahjupart
- Proovi traditsiooniliste jõulutoitude juurde uusi maitseid
- Traditsioonid on olulised, kuid julgustame katsetama uusi ja põnevaid maitseid, mis võivad saada uueks traditsiooniks. Kõik mida toidumaailm pakub, on katsetamist ja proovimist väärt, et nii uusi traditsioone luua.
- Ehtsad Eesti jõulutoidud ja mujalt tulnud maitsed
- Eesti pärandiks on kindlasti ahjupraad, verivorst, hapukapsas, kõrvitsasalat, pohlamoos, sült ja pasteet, piparkoogid, jõuluõlu ja glögi
- Mujal maailmast on jõululauale tulnud nüüdseks juba traditsiooniks saanud mandariinid ja apelsinid, täidetud munad, heeringarullid, kartulisalat ja erinevate maade rahvusköögid.
- Aja säästmine ja toidu säilitamine
- Plaani ostud aegsasti ja tee ostunimekiri
- Jõuludeks valmistudes soovitame käia poes iga päev ja nii saad ette valmistada nimekirja ning mõelda läbi, mida vajad. Kui poodi ostlema ei jõua, saad toidu ka koju tellida.
- Toidu säilitamiseks järgi kindlasti tootja poolt ette antud juhiseid. Liha tuleks säilitada õhukindlalt ja vaakumis ning 0 kuni +2 kraadi juures.
- Jõululauale saab osta valmis verivorstid, salatid ja erinevaid suupiste vaagnaid, samuti maitsestatud liha- ja kalatooteid, mis vajavad vaid küpsetamist. Kindlasti sinna juurde ka maitsvad tordid-koogid.
- Tark toidu kasutamine
- Kasuta toidujääke targalt: Jõuluõhtusöögist alles jäänud praetükke saad kasutada võileibade valmistamisel, salatites, ahjuroogades, seljanka supis. Hapukapsast saab teha hapukapsasuppi või pirukaid. Ole julge ja loov, katseta ja üllatu, kuidas toidujäägid võivad saada pere uueks lemmikuks.
* Ajakiri Oma Maitse ja Delfi Ärilehe lugejaküsitlus: Eesti Parim Kulinaarialett 2024 asub Stockmannis