Stockmann lõpetab ühekordsete plastiktoodete müügi

Alates 22. aprillist pole Stockmanni kaubamajast võimalik osta ühekordseid plastiktooteid. Võtsime sellise otsuse julgelt vastu, sest meie jaoks on oluline toetada teadlikku tarbimist ja kauakestvaid ning läbi mõeldud ostuotsuseid.

22. aprillil ehk üleilmsel maapäeval tähistasime Stockmannis ajaloo kõige rõõmsamaid peiesid. Oleme viimased pool aastat jõudsalt vähendanud ühekordsete plastiktoodete müüki ning nüüd saatsime viimasedki neist meie juurest Neulari tehasesse. Seal saab plastik ümbertöötlemise tulemusel uue hingamise, näiteks riidenagide ja lillepottidena. Stockmanni tootevalik on aga endisest veelgi parem, sest riiulitele on ilmunud uued põnevad vastutustundlikest materjalidest valikud.

 

“Meie otsus loobuda ühekordse plastiku müügist oli ühine. Olukord, kus igal aastal jõuab maailma veekogudesse ning metsadesse miljoneid tonne plastikjäätmeid, on kahetsusväärne,” sõnas Stockmanni kaubamaja direktor Marge Türner. “Tajume jaekaubanduses tegutseva ettevõttena suurt rolli vastutustundlike tarbimisharjumuste kujundamisel.”

Teeme Ära SA tegevjuht Kadi Kenk rõhutas rõõmsatel peiedel, et igasuguste esemete tootmine ja müümine ühekordseks kasutamiseks – sageli vaid paarikümneks sekundiks –, on ilmselge raiskamine, millele tuleb leida süsteemne lahendus.
“Enamasti ei jõua need tooted taaskasutusse ning väärtuslik materjal kaob jäädavalt. Halvemal juhul jõuavad need asjad hoopis loodusesse. Kiidame Stockmanni algatust ja loodame, et nende eeskuju paneb ka teisi jaekaupmehi mõtlema sellele, kuidas targa kaubavalikuga muuta inimeste harjumusi keskkonnateadlikumaks,” sõnas Kenk.

Uuenenud tootevaliku puhul pole vaja karta, et näiteks vajalikke söögiriistu Stockmannist enam ei leia. “Meie valik on endiselt rikkalik ja seejuures ka kvaliteetne. Ühekordete tarbetute esemete asemel on taskukohased ja keskkonnasõbralikest materjalidest tooted. Ükski vajalik või harjumuspärane ese uuest sortimendist välja ei jää,” lubas Stockmanni direktor Marge Türner.

Ühekordsete plastiktoodete müügi lõpetamine on järjekordne samm, millega juhime Stockmannis tähelepanu teadlikule tarbimisele. Varem oleme muutnud kõik ostukotid tasuliseks ning asendanud klassikalised kilekotid vähemalt 80% ulatuses taaskasutatavast materjalist biolagunevate kilekottidega. Samuti aitame vähendada asjatut tekstiiliprügi koos disainer Reet Ausi ja Uuskasutuskeskusega: kutsume inimesi üles tooma enda kappi seisma jäänud teksariided Stockmannis asuvasse kogumispunkti, et anda neile pikem eluiga ja valmistada neist uue disainiga rõivad.