Stockmanni 5. korruse Galeriis saab näha Andrés Gallardo fotonäitust

Stockmanni kaubamaja avab 5. korrusel Stockmann Galeriis esimese fotonäituse hispaania fotograafi Andrés Gallardo Albajari fotoprojektiga.

Detsembrist alates ootab kõiki Stockmanni külastajaid 5.korrusel Stockmann Galerii, mille esimeseks näituseks on ülevaade hispaania fotograafi Andrés Gallardo Albajari jätkuvast arhitektuurifoto projektist Urban Geometry. Näituse kuraator on Berit Teeäär Valge Kuup Studiost.

Andrés Gallardo Albajar on Hispaanias arhitektide peres üles kasvanud iseõppinud fotograaf, kes alustas pildistamisega 2012. aastal. Tänu oma esimesele emalt ja vennalt kingituseks saadud digitaalsele peegelkaamerale sai fotograafiast tema peamine kirg ning praeguseks on arhitektuurifotograafiast saanud tema elukutse.  Alates 2008. aastast elab Andrés Tallinnas, kust sai alguse ka tema fotoprojekt “Urban Geometry”.

“Urban Geometry” sarja võib nimetada selle teekonna pildipäevikuks.  “Urban Geometry“ hõlmab tänaseks 20 linna, kus jäädvustatud fotodelt vaatavad vastu näiteks Daniel Libeskindi, Ricardo Bofilli või Zaha Hadid Architects’i loodud ikoonilised hooned, tuntud maamärgid nagu Helsingi olümpiastaadion või Praha Žižkovi teletorn, aga ka hämmastavad detailid tuvastamata hoonetelt, mis võiksid paikneda kus iganes maailma linnas. Enamik fotosid on pildistatud Nikon D800 kaamera ja 24-70 mm objektiiviga. Londoni kirjastus Hoxton Mini Press on 2020. aastal avaldanud Andrés Gallardo Albajari „Urban Geometry“ sarjast samanimelise raamatu.

„See on eriline tunne, et mul on võimalus oma „Urban Geometry“ projekti näidata just siin, Tallinnas. Ühest küljest, siin on see projekt alguse saanud ja teisest küljest, arvestades praeguseid ebakindlaid aegu viimasel paaril aastal on täna füüsilise näituse korraldamine väljakutseid esitav projekt, mis vajab ekstra tööd ja vaeva. Ootan põnevusega kohtumisi näituse külastajatega, et kuulda nende tagasisidet. Loodan siiralt, et nad on tulemusega sama rahul kui mina“  kommenteerib üllatavat koostööettepanekut Andrés Gallardo Albajar.

“Andrés Gallardo Albajar õpetab meile, kuidas hooneid teistmoodi vaadata kui ollakse harjunud. Nägema harjumuspärasest erinevaid rakursse, märkama detaile. Tihti moodustavad need tema fotodel omaette graafilisi või värvikompositsioone, mis on justkui vaid arhitektuurist inspireeritud. Arhitektuurifoto ei satu tihti galeriisse või näitusele, kui see pole just arhitektuurinäitus. Seetõttu on mul hea meel, et Stockmann otsustas oma galerii avada just Andrési fotonäitusega” lisas näituse kuraator Berit Teeäär.

„Meil on hea meel tervitada meie majas kunstinäitusi ning avada Stockmann Galerii andeka fotograafi Andrés Gallardo väga huvitava ja linnaruumi imehästi sobituva näitusega. Stockmannis peame inspireeriva ostukeskkonna pakkumist üheks olulisimaks eesmärgiks ning töötame pühendatult selle nimel, et pakkuda uudsust, põnevat ja üllatavat, tehes seda ikka Stockmannile omaselt kõrge kvaliteediga. Sel aastal avanes meil võimalus luua meie majas kunstile pühendatud galerii ala, mille nüüd jõulu eelsel ajal avame. Me usume, et jõuluostude kõrval on tore kogeda ka pisut teistmoodi elamusi ja ammutada inspiratsiooni arhitektuuri ja fotograafia maailmast. Mine tea, ehk jõuab mõni teos ka mõne päkapiku kingikotti“ ütles Stockmanni turunduse ja kliendikogemuse direktor, Katre Uibomäe.

Andrés Gallardo Albajari teoseid on võimalik endale sobivas formaadis tellida tema kodulehelt: https://andresgallardo.photography/