Tasuline ostukott muutis Stockmanni kliendid korduvkasutajaks

Möödunud aasta veebruarist on kõik ostukotid Stockmannis tasulised. Julge sammu eesmärgiks oli suurendada taaskasutamist ning juhtida tähelepanu keskkonnasäästlikkuse olulisusele. Tänaseks on paber- ning kilekottide tarbimine vähenenud ligikaudu 50% võrra. Seevastu riidest korduvkasutatavaid kotte kasutatakse kaks korda enam.

Stockmanni kaubamaja direktor Marge Türner märgib, et tulemused üllatavad meeldivalt. Tema sõnul oli veendumus, et kilekottide tasuliseks muutmine on ainuõige samm, ettevõttes ühine. “Olukord, kus igal aastal jõuab maailma veekogudesse ning metsadesse miljoneid tonne plastik- ja paberjäätmeid on kahetsusväärne. Ometi oli keeruline ennustada, kuidas Stockmanni kliendid ostukottide tasuliseks muutumisse suhtuvad. Õnneks näitab riidest kottide kasutamise kiire kasv, et valitud suund on inimestele südamelähedane,” ütleb Türner.

Teadlik tarbimine on globaalne trend ning Stockmann otsib pidevalt keskkonnasäästlikumaid alternatiive. Viimaste aastate jooksul on klassikalised kilekotid asendunud vähemalt 80% ulatuses taaskasutatavast materjalist valmistatud biolagunevate kilekottidega ja paberkotid on valmistatud FSC-sertifitseeritud puitmaterjalist. “Ehkki pakume täna klientidele võimalust soetada tasulisi ostukotte, loodame, et riidest kandevahendite kasutamise populaarsus jätkab hoogsat kasvu. Iga inimene saab isiklike tarbimisharjumuste muutmisega aidata kaasa plastik- ja paberjäätmete vähendamisele. Ühekordsete kottide kasutamise piiramine on lihtne viis alustamiseks,” ütleb Türner.

Näitamaks, et korduvkasutatav kott võib olla isikupärane, teeb Stockmann koostööd mitme põneva ettevõttega. “Anname endale selgelt aru, et tänane tarbija soovib eristuda. Pakume võimalust soetada näiteks Globe Hope vanadest reklaambänneritest valmistatud ostukotte, Iitala X Issey Miyake kokkuvolditavaid ostukotte ning Marimekko signatuurmustritega värvilisi tekstiilkotte,” sõnab Türner. Ta lisab, et mure tundmine looduse pärast on populaarne ning stiilne keskkonnasõbralik ostukott pakub suurepärast võimalust enda põhimõtteid uhkusega presenteerida.

Stockmann juhib keskkonnateemadele tähelepanu teistelgi viisidel. Nimelt on alustatud koostööd disainer Reet Ausi ja Uuskasutuskeskusega, mille eesmärgiks on viia ringmajandus Eestis uuele tasemele, vähendada tekstiilprügi ja arutut tarbimist. Inimesi kutsutakse üles tooma seisma jäänud teksariideid kogumispunkti selleks, et anda riietele pikem eluiga ja valmistada nendest uue disainiga rõivad. “Jätkusuutliku disainerina olen aastaid vaadelnud ülejääki toormaterjalina ja otsinud erinevaid lahendusi loodud materjali võimalikult pikalt ringluses hoidmiseks,” sõnab Aus. Ta ütleb, et koostöö on pikaajalise arenduse tulemus, kus tarbimisjärgse materjali ringlusse toomisel astutakse üheskoos järgmine samm. Türneri sõnul on algatus hooga käima läinud. “Stockmanni jaoks on see indikaatoriks, et valitud suund läheb inimestele korda ning see rõõmustab väga,” märgib ta.